Строителите, предприемачите, собствениците на имоти винаги са искали своите алтернативи за настилки и облицовки. Качество, добра цена, стилна и модерна визия, удобство – това са все качества, които трябва да се съблюдават, за да се задоволи потребителския и търговски интерес. В тази статия ще разгледаме една от алтернативите, а именно естествените гумени, каучукови подови настилки.

Спортни каучукови настилки
Спортни каучокови настилки

Какво представляват каучуковите настилки?

Каучуковите настилки са тип подови настилки, които бързо набират популярност в широк спектър от приложения. Този тип подови настилки вече са популярни за фитнес зали, полеви къщи и зали за тежести, но вече се използват по-често в домове и търговски сгради.

Гумените (каучуковите) подове са не само устойчиви, издръжливи и лесни за поддръжка, но също така се предлагат в много различни цветове и дизайни, за да паснат на декора на всяко пространство. В миналото те често се пренебрегваха, защото се струваха скъпи на потребителите и имаха репутацията на трудни за поддържане.

Въпреки това, гумената подова настилка всъщност е доста лесна за поддръжка и е вярно, че може да струва повече от някои опции за подови настилки, но нейната издръжливост я прави страхотна дългосрочна инвестиция. В този текст ще посочим още предимства при използването на този вид подова настилка от каучук.

Качества и предимства на каучуковите подови настилки

Издръжливост и устойчивост – каучуковите подове могат да издържат на голям обем пешеходен трафик и също така са водоустойчиви, така че няма да бъдат повредени от влага или разливи. Естествената еластичност на каучука е това, което прави тези подове толкова издръжливи и еластични.

Лесна поддръжка – всичко, което трябва да направите, е редовно да почиствате пода с прахосмукачка, защото гумените подове натрупват мръсотия и отломки.  Почистването на пода трябва да е поне веднъж седмично, като се използват смес от вода и мек почистващ препарат. Никога не трябва да използвате силни химикали за почистване на гумен под, защото те ще повредят гумата. Бързото почистване на разливите също е важно за защита на каучуковите подове.

Добра устойчивост на хлъзгане – каучуковите подови настилки имат отлична устойчивост на хлъзгане и обикновено далеч надхвърлят минималния стандарт за „коефициент на триене“. Тези подове обикновено се използват като настилки за фитнес зали, спортни салони, съблекални, поради тази причина, а високата устойчивост на хлъзгане ги прави атрактивна опция в здравни заведения и старчески домове.

Каучукът е екологичен и рециклируем – сокът суровина се извлича по начин, който не вреди на растежа на дървото и е възобновяем. Каучукът също се рециклира и редовно се използва повторно за широк спектър от приложения. Подовите настилки от рециклиран каучук се нарязват на малки парчета, които могат да се използват за мулчиране и повърхности на детски площадки, както и за създаване на изцяло нови продукти.

Детски площадки
Детски площадки

Бонус екстри на каучуковите подови настилки

Преди да направите окончателен избор за подова настилка, дали ще е линолеум, ламинат, винили или каучукова подова настилка, ето и бонус екстрите, които получавате.

  • Каукукът запазва оригиналните си размери.
  • Без PVC добавки, което ги прави алтернатива на модерните винилови настилки.
  • Поглъщат звука и устоява на статиката.
  • Устойчивост на вода и влага.
  • Силна устойчивост на удар.
  • Устойчивост на следи от надраскване и надраскване.
  • Устойчив на изгаряне на цигари и разлив на химикали.
  • Устойчивост на петна, мухъл и плесен.
  • Равномерен цвят.