Течната хидроизолация е процесът на превръщане на повърхност или цял обект във водоустойчив или водонепропусклив при определени условия чрез нанасяне на течен продукт, който е за течна.

Хидроизолация

Течните покрития, независимо дали са еднокомпонентни и многокомпонентни, са лесни за нанасяне и осигуряват дълготрайна защита на повърхности с най-различна материална характеристика.

Способността на течната хидроизолация да прониква в труднодостъпни или нетрадиционни като форма повърхности, както и лесно да покрива елементи със сложна, детайлна геометрия разшири обхвата от елементи и повърхности, които могат да бъдат защитени от корозия и други проблеми, причинени от излагане на вода.

За да сте сигурни, че ще извлечете максимума от новия стоеж, трябва да има ефективна хидроизолационна система. Това ще защити дългосрочната цялост на конструкцията. Твърде многото излагане на външни елементи ще доведе до нарушение на откритите повърхности и гниене на настилката и изолацията, което, значително влияе на цялата структура. Това може да доведе до скъпи ремонти или по-лошо до необходимостта от изцяло нов покрив. Течната изолация е едно от добрите решения за защита.

Характеристика на течните хидроизолационни продукти

Течната хидроизолация се е превърнала в широко използван метод за защита срещу корозия на метали, гниене на дървени конструкции, образуване на мехури на бои и други форми на влошаване, причинени от вода, влага и други течности.  Характеристиката на продуктите предлага следните предимства:

  • Лесно се нанася с четка, валяк или пръскачка.
  • Осигурява гладко, безшевно покритие на повърхности с най-различна квадратура.
  • Не изисква сложна подготовка на повърхността преди нанасяне (почистването обикновено е достатъчно, което прави течната хидроизолация подходяща за приложения върху съществуващи покрити повърхности).
  • Може да се нанася върху горещи или студени повърхности и е лесна за поддръжка.

Течната хидроизолация е важна не само за защита на стойността на имотите, но и за безопасността на хората, живеещи и работещи в дадените сгради. Влагата от водата насърчава растежа на плесен и вредни бактерии. Водата също може да представлява електрическа опасност, защото като проводник на електричество може да причини късо съединение.

Видове течна хидроизолация  

Течни мембрани от фибростъкло: това са най-често използваните версии, които включват течна смола с подсилване  от фибростъклена подложка.

Течни мембрани подсилени с руно: тези продукти също включват течна смола, но с подсилване от руно.

Полиуретанови, акрилни и гъвкави полиестерни системи също се използват често, но се прецизира приложението от гледна точка на химическия състав, който позволява определена употреба.

Други течни мембрани за нанасяне: смолите присъстващи в този вариант не винаги съдържат подсилващи продукти и обикновено се използват като част от системи за ремонт върху вече нарушена хидроизолация или върху захабени повърхности.

Издръжливост и дълготрайност на течната хидроизолация

Независимата експертиза на течните хидроизолационни продукти изчислява, че продължителността на живота на течната хидроизолация е някъде между 20-40 години. В повечето случаи можете спокойно да прецените, че ще издържа най-малко 25 години.

Много е важно тук обаче да се спомене един факт. Всяка хидроизолация трябва да се прави от професионалисти.Това може да бъде гаранцията за хората, които разчитат на тази дълготрайност и сигурност на обекта им. Това не отменя тяхната отговорност по поддръжката и сигнализацията когато забележат нередности при хидроизолационния слой или индиректни щети върху сградата причинени от некачествено изпълнени инсталации.