Значителен брой спортни съоръжения могат да бъдат закрити такива, което позволява тренировки и състезания през цялата година, при всяко време.

За тях са необходими специални спортни настилки за по-добрата им експлоатация. Вътрешните спортни съоръжения включват фитнес зали за спортни занимания, леки атлетически зали, фитнес центрове, басейни, тенис кортове и други съоръжения, които осигуряват комфортни условия за масов спорт. Спортните настилки са доста  по-удобни, тъй като атмосферните влияния не се отразяват върху тях. Различните спортове изискват различни  видове спортни настилки. Най-често този тип настилки се правят от  съвременни синтетични и естествени материали, които имат добри динамични свойства, които се запазват  през целия експлоатационен живот. 

Видове спортни настилки:

  • Саморазливни покрития – Този тип покрития позволяват да се получи повърхност без  образуването на фуги. Тяхната технология на монтиране позволява тези спортни настилки да бъдат произведени на място, тоест изляти направо върху пода. Предимствата им  са свързани с:  – твърдост, равна повърхност, която подобрява външния вид на покритието. Те се отличават с отлична устойчивост на износване, висока хидроизолация, лесно почистване и еластичност. В зависимост от предназначението на залата се избира оптималният състав на сместа, която трябва да се излее. Най-често такъв тип спортни покрития се използват за атлетически арени, тенис кортове, многофункционални спортни зали, спортни и детски площадки. 
  • Ролкови покрития – Този тип настилки  са еднородни, еднакви по дебелина и гладки. Те са произведени от PVC материал, вулканизиран каучук или регенерирана гума. Валцуваният под е фиксиран към основата с лепило, фугата е внимателно регулирана. За да се избегнат нежелани нередности, е необходимо да се осигури идеално равна основа преди полагане на ролкови покрития. В зависимост от дебелината и плътността, ролковите покрития могат да се използват в спортни зали, където се провеждат тренировки за различни игрови спортове, спортни и  фитнес зали. При  полагането на ролковото покритие, трябва да се избягват размествания, опъване и компресия на фугите на покритието.
  • Изкуствена трева – Тя се произвежда  от полипропилен или полиетилен и най-често се използва за покриване на футболни игрища. Изкуствената трева се използва също и в закрити зали за футбол или за настилки на закрити тенис кортове, както и за декоративна вътрешна или въшна украса в дворове.
  • Спортен паркет – Основният елемент на тази спортна настилка са естествени материали от различни видове дърво. Твърдата му повърхност е идеална за баскетбол. Въпреки това при производството на паркет често се използват синтетични материали и съвременни технологии за подобряване на свойствата и характеристиките на естественото дърво. Основата за този тип спортна настилка трябва да е равна и водоустойчива. Има риск обаче от  механични повреди, породени от висока влажност. Поради това паркетът се използва само при закрити спортни игрища. Този тип спортен паркет се използва най-често за покритие на закрити тенис кортове, зали за мини-футбол, баскетбол, волейбол. 
  • Сценичен линолеум  –  Този тип подова спортна настилка има специална област на приложение – монтира се най-често в студия, танцови класове или на сцени. Спортният линолеум има неплъзгаща се повърхност и висока устойчивост срещу износване. 

В крайна сметка всеки тип спортна настилка има свой собствен набор от обособени характеристики, създадени според различните видове спортни дейности, които биха се осъществявали върху тези покрития. Показателите за еластичност, мекота, здравина на покритието за лека атлетика се различават значително от характеристиките на покритието за волейбол, тенис и мини-футбол. В баскетбола отскокът на топката е по-важен, а пространствената еластичност на покритието и безопасността при наранявания имат различно значение за различните спортове.