Ce sunt gazele cu efect de sera

Ce sunt gazele cu efect de sera

Gazele cu efect de seră sunt gaze prezente în atmosferă cărora li se atribuie rolul important de creștere a temperaturii Pământului pentru a crea condițiile ideale pentru reproducerea vieții.

Aceste gaze, deși pot fi prezente în natură în cantități mici, sunt din ce în ce mai mult produse de om în cantități atât de mari încât sunt considerate responsabile pentru încălzirea globală a planetei.

Unele gaze cu efect de seră prezente în atmosferă sunt, de fapt, principala cauză a efectului de seră, adică joacă rolul de a capta razele reflectate de soare pe Pământ prin stocarea lor pentru a ajuta la încălzirea aerului și a climei.

Problema este că emisiile produse de activitățile umane riscă să compromită echilibrul creat de aceste gaze naturale, declanșând astfel schimbările climatice dăunătoare oamenilor.

Deși prezente în cantități minime în atmosferă, aceste gaze cu efect de seră provocate de om sunt considerate printre principalele cauze ale încălzirii globale, până la punctul de a face esențială reglementarea emisiilor.

Deși efectul de seră este considerat un fenomen natural, în realitate creșterea necontrolată a gazelor cu efect de seră emise în atmosferă de către fabrici, mijloace de transport și, mai presus de toate, prin exploatarea combustibililor fosili determină o creștere îngrijorătoare a temperaturilor globale.

Aceasta este măsura în care gazele antropice și naturale cu efect de seră afectează încălzirea globală a Pământului.

Dintre gazele naturale cu efect de seră, vaporii de apă sunt cei care provoacă cel mai mare efect de seră de pe Pământ, într-un procent cuprins între 36% și 70%, în timp ce dioxidul de carbon este responsabil pentru aproximativ 6%-26% și ozon pentru 3-7%.

Printre gazele nocive cu efect de seră produse de om, ceea ce afectează cel mai mult încălzirea globală și, prin urmare, efectul de seră este dioxidul de carbon (CO2), dar nu mai puțin relevant este difuzarea tot mai mare a gazului metan în atmosferă.

În timp ce defrișările generează emisii ridicate de dioxid de carbon, pe de o parte, culturile intensive, cum ar fi orezul, precum și creșterea animalelor, sunt în primul rând responsabile pentru o concentrație mai mare de metan în atmosferă.

Aceeași teorie a încălzirii globale ar atribui tocmai gazelor cu efect de seră provenite din nivelul industrial și agricultură principala responsabilitate pentru schimbările climatice și creșterea temperaturii Planetei.

4.4/5 - (53 votes)

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *