Dimensionarea caloriferelor și a instalației termice. Iată ce trebuie să știi!

Dimensionarea caloriferelor și a instalației termice. Iată ce trebuie să știi!

Dimensionarea caloriferelor poate fi potrivită dacă intenționați să vă renovați locuința sau dacă doriți pur și simplu să înlocuiți caloriferele vechi. În cazul unei renovări, este adesea necesar să interveniți și asupra instalației termice, să o adaptați la noile spații și să le refaceți conforme cu nevoilor tale. Rearanjarea spațiilor din locuința ta poate implica repoziționarea caloriferelor și chiar redimensionarea acestora.

Chiar dacă te hotărăști sa schimbi caloriferele pentru a le instala pe cele noi și mai moderne, este indicat să calculezi necesarul putere necesară pentru a face ca diferitele încăperi ale locuinței tale sa fie confortabile. Calcularea dimensionarii caloriferelor vă poate ajuta să alegeți tipul de calorifere care se potrivesc cel mai bine casei tale.

În prezent, există diferite tipuri de calorifere: fontă, aluminiu, oțel și plăci radiante. Primele durează mai mult să se încălzească, dar se răcesc încet. Cu cele din aluminiu, pe de altă parte, se întâmplă contrariul. Caloriferele din oțel au o durată de viață mai scurtă. În timp ce plăcile radiante au avantajul de a ocupa puțin spațiu.

Dimensionarea caloriferelor: parametrii de urmat

Dimensionarea caloriferelor se obține prin calcularea nevoii calorice necesare pentru a avea o temperatură ideală în diferitele încăperi ale unei case. Pentru a efectua corect acest calcul, este necesar să țineți cont de câțiva parametri:

●     caracteristicile locuinței și gradul de izolare termică a clădirii

●     zona climatică și geografică în care se află casa

●     orientarea și expunerea la soare a încăperilor care urmează să fie încălzite (de exemplu, o cameră orientată spre sud are nevoie de mai puțină căldură decât una orientată spre nord)

●     temperatura medie a apei din instalație

Toate aceste elemente determină dimensionarea caloriferelor și poziționarea lor în diferitele încăperi ale casei. Caloriferele trebuie instalate astfel încât să puteți încălzi o cameră întreagă. Ele sunt de obicei plasate sub ferestre, pentru a face aerul cald să circule mai ușor spre centrul camerei.

Calculul dimensionării caloriferelor

Puteți efectua singur calculul pentru dimensionarea caloriferelor, dar rețineți că trebuie să calculați volumul camerei de care aveți nevoie pentru a încălzi și puterea necesară pentru a încălzi camera care vă interesează. Apoi, pentru a alege cel mai potrivit tip de calorifer, trebuie să verificați puterea generată de fiecare element care alcătuiește caloriferul și apoi să calculați numărul de elemente de care aveți nevoie pentru a vă încălzi mai bine mediul. Din acest motiv, vă recomandăm să apelați la un expert în domeniul instalațiilor termice.

4.6/5 - (55 votes)

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *