Ce trebuie să faceți atunci când există o scurgere de gaz?

Ce trebuie să faceți atunci când există o scurgere de gaz?

Atunci când există o scurgere de gaz în casă, este ușor să o identificați, deoarece simțiți aproape imediat un miros puternic de metan. Acest inconvenient se poate întâmpla tuturor, de aceea trebuie să fiți pregătit de intervenție. Dar ce ar trebui să faceți în cazul unei scurgeri de gaz? Într-o astfel de situație, nu trebuie să vă panicați, deoarece trebuie doar să acționați rapid pentru a rezolva cu ușurință problema.

Cum să recunoașteți o scurgere de gaz

Pentru a vă pregăti pentru acest posibil eveniment neplăcut, trebuie mai întâi să știți cum să recunoașteți o scurgere de gaz.

După cum am anticipat, semnalul de alarmă inconfundabil în aceste cazuri este mirosul intens care se răspândește în mediul înconjurător.

În realitate, metanul este aproape inodor în natură, din acest motiv legea prevede că o substanță odorizantă să fie adăugată la gaz, astfel încât prezența sa în aer să poată fi simțită imediat. Prin urmare, atunci când percepeți acest miros tipic, trebuie să acționați cu mare prudență pentru a încerca să înțelegeți dacă există într-adevăr o scurgere și să interveniți rapid și eficient.

Dacă mirosul de gaz nu este foarte puternic, scurgerea a fost probabil cauzată de un orificiu care a rămas deschis. În aceste cazuri, pierderea poate să fi fost cauzată de o simplă uitare sau de o defecțiune ușor rezolvabilă.

Dacă, pe de altă parte, mirosul este foarte puternic și persistă chiar și după închiderea orificiilor, atunci este probabil să existe o defecțiune a sistemului sau o scurgere mai importantă legată de sistemul de alimentare cu metan.

Ce să faceți și ce să nu faceți când există o scurgere de gaz

Când simțiți mirosul de metan, mai ales atunci când este foarte puternic și persistent, ar trebui să evitați absolut orice șansă de a provoca scântei (care ar putea provoca explozii). Din acest motiv, este necesar să:

●     nu aprindeți lumina;

●     nu porniți aparatele de uz casnic și să le opriți în cazul în care sunt deja în funcțiune;

●     nu aprindeți țigări sau flăcări de niciun fel.

Apoi, există unele acțiuni care trebuie efectuate rapid înainte de a solicita ajutorul:

●     luați o eșarfă sau o cârpă și acoperiți-vă nasul și gura;

●     apropiați-vă de cea mai apropiată fereastră și deschideți cu atenție geamurile. Ulterior, deschideți și alte ferestre pentru a crea curenți și pentru a face aerul să circule, evitând astfel saturația cu gaz;

●     închideți alimentarea de la sistemul de gaz pentru a încerca să opriți scurgerea.

4.5/5 - (120 votes)

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *