Încălzire prin pardoseală sau calorifere? Care instalație termică este mai bună?

Încălzire prin pardoseală sau calorifere? Care instalație termică este mai bună?

Te-ai întrebat vreodată care sunt principalele diferențe dintre sistemul cu încălzire prin pardoseală și calorifere. Care dintre ele ar trebui să-l alegi în faza de renovare sau construcție? Cum poți lua o decizie corectă? Hai să vedem!

Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt împărțite în 2 tipuri: sisteme de încălzire cu șapă și sisteme de încălzire uscată, fără șapă.

Sistemele de încălzire bazate pe calorifere, pe de altă parte, sunt sisteme de temperatură înaltă care folosesc calorifere clasice pentru emisia de căldură.

Diferența între încălzirea prin pardoseală și calorifere

Încălzirea prin pardoseală funcționează prin emanarea de căldură într-un mod constant și uniform. Această operațiune generează un confort sporit în locuință deoarece încălzirea uniformă a întregii încăperi face atmosfera mai plăcută, fără schimbări majore de temperatura. Persoanele care locuiesc în casă nu vor avea senzația, că odată ce se depărtează de sursa căldurii, vor simți un aer rece sau prea cald.

Caloriferele sunt plasate într-un singur punct și în acel loc se află sursa de căldură. Prin căldura emanată, acestea vor încălzi întregul mediu, dar, veți găsi întotdeauna zone al camerelor mai calde și mai reci. În plus, sistemele de calorifere funcționează pentru a încălzi, prin urmare, aerul care trece de la cald la rece, deplasând astfel și praful în locuință. În caz contrar, sistemele de încălzirea prin pardoseală nu au vreo influență asupra prafului deoarece funcționează la temperaturi scăzute și la baza picioarelor. Acest lucru le face preferabile dacă există persoane în vârstă, copii, persoane cu astm sau cu probleme respiratorii în general.

Avantaje și dezavantaje

Un avantaj al încălzirii prin pardoseală este că nu există nimic la vedere și, prin urmare, nici o dezordine vizuală așa cum este în cazul caloriferelor. Fiind încorporată în podea, încălzirea prin pardoseală vă permite să profitați la maximum de spațiul casei.

Încălzire cu calorifere este mai performantă deoarece poate fi pornită sau oprită în funcție de necesități și puteți decide punctual cum să încălziți diferitele încăperi în funcție de obiceiuri. Încălzirea prin pardoseală în acest sens nu este atât de punctuală.

Instalația termică ce ține de calorifere costă semnificativ mai puțin. Cu cea de podea, trebuie făcute anumite săpături și, dacă nu aveți grosimile corespunzătoare, trebuie să utilizați anumite materiale care costă mai mult și care duc la o creștere totală a costurilor.

4.7/5 - (29 votes)

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *